Visa rutor

Intro

Lunds universitet har under ett drygt decennium erbjudit kursen ”Medicin som humaniora” på läkarprogrammet. Under 2022 har jag roat mig med att läsa igenom kursvärderingar för att få en uppfattning om vad läkarstudenterna sagt om kursen. Och jag blev… mållös.

Vi är många som vet (ja, vet) att medicinsk humaniora inte är något ”touchy-feely-nice-to-have”, i undervisningen. Och fler behöver också veta det: Framtida läkarstudenter, studenter inom andra medicinska yrkesutbildningar, programnämnder och programansvariga, studievägledare för professionsutbildningarna, beslutsfattande (och resursfördelande) styrelser – för att nämna några. Parallellt med att bjuda in oss till olika möten och nätverka allt vi orkar, tänkte vi därför ta hjälp av studenternas egna röster i ett par blogginlägg framöver.

Ni som tänker: ”Fast vi vill veta mer om ert centrum. Om forskning. Om samverkansinitiativ. Om vilka ni är i er omvärld. Och hur vården kan gagnas av medicinsk humaniora” – ja, ni ska också få ert; det kommer blogginlägg på dessa ämnen också. Men läs det som studenterna – som nu är läkare – säger ni också. För hur det än är, visar deras ord vad som just nu är kärnan i Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora. Orden visar på framtida forskningsfält och på varför samverkan i interdisciplinära miljöer är avgörande, både för universitet och för vården.

Och kan ni inte hålla er utan vill läsa mer redan nu? Start | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (lu.se)

Inlägget postades i

Studentutsagor

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Löftesrika oxveckor

Vi har rivstartat 2025 här på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora: Tack vare medel från Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora kommer vi nu att kunna finansiera olika typer av initiativ, inom forskning, utbildning, samverkan och synliggörande. Våra oxveckor kommer att resultera i plogfåror med många gro-kraftiga frön i!

Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora har också bett oss sprida en utlysning av projektmedel inom medicinsk humaniora, vilket vi självfallet gärna gör:

Utlysning av projektmedel inom medicinsk humaniora

Har du en projektidé som belyser medicinsk vetenskap och klinisk praktik med humanvetenskapliga perspektiv? Nu kan du söka projektmedel, antingen för forskning eller utbildningsmoment, från Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora. Deadline är 31 mars 2025.

Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora delar, efter ansökan och prövning, ut projektanslag för vetenskaplig forskning eller utbildningsmoment inom området medicinsk humaniora, med inriktning mot empati och medkänsla i den mellanmänskliga relationen mellan vårdande och vårdad i möte och bemötande. 

Läs mer om utlysningen och hur du söker projektmedel här

Inlägget postades i

Donationen Projekt Verksamhet

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Får vi presentera en “Excellent Teaching Practitioner”?

Vi här på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora har under de senaste åren på olika sätt visat hur medicinsk humaniora kan ingå i olika professionsutbildningar vid Lunds universitet. Här i bloggen har vi tidigare kunnat berätta om erfarenheter t ex från arbetsterapeutprogrammet och psykologprogrammet. I år har barnmorskeprogrammets och logopedprogrammets studenter fått sin “dos”. Detta hade förstås aldrig hänt om vi inte haft dedikerade lärare som är villiga att testa nya pedagogiska grepp, som fattar grejen med att samarbeta över ämnesgränser. En sådan lärare ansökte tidigare i år om att bli sk Excellent Teaching Practitioner vid Medicinska fakulteten här i Lund. Det var ingen mindre än Susanna Whitling, Universitetsadjunkt, PhD, vid Logopedi, foniatri och audiologi. Och, ähum, alltså en av BRCMHs närmast affilierade.

Och det var väl klart att ETP-nämnden bara kunde komma med ett utlåtande i detta fall: JAVISST ska Susanna Whitling få kalla sig en Excellent Teaching Practitioner! Susanna blir uppmärksammad idag på Forum Medicum, Sölvegatan 19, i samband med Medicinska fakultetens julfirande. GRATTIS Susanna, vi är jätte-jätte stolta!

Susannas egna ord, som fick avsluta hennes ansökan om att bli ETP, tycker vi sätter fingret på hur viktigt detta med tvärvetenskap och samarbete är och vilken målsättning lärargärningen ju bör ha.

“I mångt och mycket vill jag fortsätta på min inslagna väg och fortsätta tacka ja till nya spännande utmaningar som komma skall, må det vara läromedelsutveckling, utbildningsorganisation eller enstaka föreläsningar inom andra områden än mitt eget. Det är en förmån att arbeta bland otroligt kompetenta och generösa kollegor och studenter. Jag bär vördnadsfullt det stora ansvaret att guida studenternas resa från en krampaktig känsla av felfrihet till självständiga, trygga och utmanande logopeder som är redo att låta kunskapen, dvs. ytan mot det okända, växa resten av ett långt yrkesliv.”

Inlägget postades i

Medarbetare Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Spännande ny Hedersdoktor

Elmi Muller, professor i medicin vid Stellenbosch University, har utsetts till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet.

Elmi Muller är professor i medicin och dekan för fakulteten för medicin och hälsovetenskap vid Stellenbosch University i Sydafrika. Hon utses till hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten för sitt banbrytande arbete som forskare inom den internationella transplantationsvärlden med fokus på etik och humaniora.

Mullers arbete präglas av ett flervetenskapligt kunskapssökande, till exempel när hon lyfter in kultur- och samhällsvetenskapliga frågor för att förstå framväxten av organhandel eller bemötandet av HIV-drabbade världen över.

Vi här på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora ser fram emot att stifta bekantsap med denna hedersdoktor under hennes vistelse här i maj 2025!

Läs hela pressmeddelandet från Humanistiska fakulteten med anledning av att Professoe Elmi Muller utsågs till hedersdoktor:

Framstående sydafrikansk forskare blir hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vitamin

Har denna november börjat liiiite tyngre än andra novembrar? Kanske. Då hjälper det att ha kollegor som har förmågan att lyfta andra och påminna om goda, kreativa, enormt kompetenta krafter. Det här mejlet dunsade just in i min, och våra “kärnforskares” inkorgar. Avsändare: Katarina Bernhardsson. TACK Katarina!

“Här kommer ett mejl från mig som inte handlar om något akut eller något som behöver göras, utan bara något som slog mig idag och som jag ville skicka till er alla! Det kanske finns en och annan som tänker att BRCMH har en paus just nu. Det gäller inte i mitt liv! Jag fick en wow-känsla idag när jag insåg att jag…

… håller på att skriva en artikel med Lars och Chris som har deadline i övermorgon; vi hade en mejldialog senast idag samtidigt som jag…

… också hade ett möte för att bolla med Anna T om en annan artikel om medicinsk humaniora. För någon vecka sedan sågs vi för övrigt på en workshop som hon arrangerade tillsammans med…

… Elisabet, som jag dessutom idag åt lunch med på institutionen och pratade om ett och annat möjligt projekt, och på tal om projekt…

… fick jag idag ett mejl från Susanna med ett utkast på en ansökan vi vill skicka in i nästa vecka, som vuxit fram ur ett pedagogiskt samarbete, och på tal om pedagogik ska jag…

… imorgon hålla en pedagogisk workshop tillsammans med Pia på universitets pedagogiska konferens, och på tisdag ska vi hålla i höstens ”Afternoon tea med BRCMH”, och på tal om centrumet…

… så ser jag på tisdag fram emot att ha centrumledningsmöte med MartinÅsa och Johan, det första på några veckor där vi lyckas vara på samma plats så att centrumledningen är fulltaligt. Ett annat möte jag ligger lite back med är …

… ett möte med Elinor om ett påbörjat projekt som vi skjutit upp och som jag hoppas vi hinner ta tag i snart, och vi är också i färd med att jobba ihop med handledning på läkarutbildningen…

… vilket jag också gör med Mia-Marie, som jag stötte ihop med i SOL-foajén för några veckor sedan och pratade om handledningen, och med i handledningsteamet är också …

… Jonatan som jag senast såg för så länge sedan som två veckor, när vi skickade in en gemensam artikel till en tidskrift som för övrigt även…

… Anna WG är med i, och vi hade också ett gemensamt möte för ett par veckor sedan när vi sågs i vår shared reading-grupp.

Så för min del lever BRCMH i högsta grad, och jag är så glad över det och er!”

Och så trillade in massor med glada svar på det mejlet med tillägg, till exempel från Mia-Marie (Hammarlin): “Och häromdagen satt Anna T, Lars och jag och diskuterade granskningarna av bidragen till temanumret om prevention till Socialmedicinsk tidskrift som kommer att publiceras till våren”

En gång Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora – alltid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora!

Inlägget postades i

Medarbetare Verksamhet

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Anders Palms stipendium för forskning och utbildning inom Medicinsk humaniora

2024 tillfaller detta stipendium Valdemar Erling, överläkare inom Hematologi, verksamhet Specialistmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 2016 bildade Valdemar Erling Svensk förening för narrativ medicin (SFNM), som (bland mycket annat) återkommande anordnar Narrativ Medicin Festival . Och det var vid denna festival som Anders Palm kunde överräcka stipendiet till Valdemar inför en entusiastisk publik.

I motiveringen till stipendiet står bland annat:

Valdemar Erling föreslås med hänvisning till hans pionjärinsatser inom två forsknings- och verksamhetsområden med den kliniska praktiken i centrum. Det gäller dels hans insatser för reformering av den traditionella ”ronden”, dels hans bidrag till utvecklingen av Narrative medicine i läkare-och sjuksköterskeutbildningen. Dessa båda områden står i samklang med Stiftelsens primära målsättning “att befrämja forskning och utbildning med betydelse för den mellanmänskliga relationen mellan vårdande och vårdad – vetenskaplighet och medmänsklighet i möte och bemötande.

Och vidare:

Valdemar Erling är uppskattad lärare och föreläsare i läkarprogrammet och sjuksköterskeutbildningen vid Sahlgrenska, dels i narrativ medicin, dels i sin specialitet som hematolog. Han är 2024 anlitad som redaktör för Social Medicinsk Tidskrift. Erling ingår i ett rikt nationellt och internationellt nätverk, där Division of Narrative Medicine, Columbia University och Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora, Lunds universitet är replipunkter för samverkan.

Såhär skriver Anders Palm:

“I fredags [18 oktober] avslutades Narrativ Medicin Festival 2024 på biografen Capitol i Göteborg. Omedelbart före visningen av den sista filmen på programmet fick jag möjlighet att ersätta reklamfilmen genom att göra reklam för BRCMH. I salongen satt sisådär 80 läkare, alla medlemmar av Svensk förening för narrativ medicin, med dess grundare och verksamhetsledare på första raden – Valdemar Erling. Mitt uppdrag från Birgit Rausings Stiftelse för Medicinsk Humaniora var att tillkännage mottagaren av årets stipendium. Efter att kortkort presenterat BRCMH och mig själv … öppnade jag gravitetiskt mappen som jag hade under armen och läste upp delar av motiveringen till Stiftelsens beslut att premiera Valdemar Erling med 100 000 SEK. 

När mottagaren, gemenligen kallad Valle, trädde fram och mottog diplomet ville de församlades jubel och applåder inte ta slut. Det kändes som ”Äntligen!”. Valle tackade, påtagligt rörd, varefter budbäraren och ersättaren till reklamfilmen lämnade lokalen under fortsatta applåder – för Valle.”

Stipendiet och Valdemar ”i flödet”

Svensk förening för narrativ medicins facebook-grupp var snabbt ute och firade. Här är några av de glada tillrop och gratulationer som skrevs i kommentarstråden:

”Varmaste gratulationer ♥️ till detta verkligen välförtjänta stipendium!! Vi var många i publiken som gladde oss under den högtidliga utdelningen och den långa, varma applåden från oss alla hoppas jag att du kände in på djupet ♥️

”Wow så fint stort och rätt – Grattis Valle 🌸 Lund och narrativ medicin  🤗 ”

”Så fint när ett stipendium landar precis rätt. Varmt grattis 🥂

”Fantastiskt roligt och det bekräftar att det gör stor nytta och mening 🥰 ”

Tidningen Salgrenskaliv skrev också en fin artikel:
Stipendium för pionjärinsatser inom narrativ medicin | Sahlgrenskaliv

Vi här i Lund och vid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora är alla överens om att Anders Palm utförde ett strålande uppdrag vid helt rätt tillfälle och skickar våraste varmaste gratulationer till Valle! Vi tror och hoppas det är ett stipendium som kommer att ge ringar på vattnet, vi brinner liksom för Narrativ medicin vi också.

Inlägget postades i

I medierna

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

TACK BIRGIT!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I dagarna har Lunds universitet på olika sätt uppmärksammat att filantropen och Hedersdoktorn Birgit Rausing fyller 100 år i år! Och överallt betonas hennes aldrig sinande generositet gentemot universitetet under många år, på flera olika sätt, till mängder av olika ändamål. Det som universitetet lyfter fram alldeles särskilt i sina hyllningar är just Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora. Hade det, Birgit, blivit ett centrum för medicinsk humaniora vid Lunds universitet utan dig? Vi vågar inte spekulera, utan ägnar oss istället åt att vara tacksamma. Och det har vi sannerligen varit från dag 1.

Hur sammanfattas då de två första verksamhetsåren vid vårt centrum? Vi tog fram en sorts årsredovisning för 2021-2023 (+) – en utan diagram, nyckeltal och tabeller, utan snarare fokus på allt vi gjort… Den låg klar redan i maj 2024 och det är hög tid att även ni får läsa den (det är ju trots allt läslov).

Inlägget postades i

Donationen Verksamhet

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Humtankar

Tankesmedjan Humtank fyller 10 år i år och den har under dessa 10 år engagerat sig i frågor under parollen: “Varje samhällsfråga har en humanistisk dimension”. Tankesmedjans blogg, Humtankar, har i dagarna haft fokus på Medicinsk Humaniora. Två inlägg delar vi här:

Humaniora är viktigt inte bara för humanister – det är viktigt för många. Ett exempel på det är utvecklingen av medicinsk humaniora, där studenterna på professionsutbildningarna på medicinsk fakultet får tillgång till perspektiv och kunskap som kan vidga deras förståelse av det egna framtida yrket. Katarina Bernhardsson, lektor i medicinsk humaniora vid Lunds universitet, diskuterar här medicinsk humaniora som ämne på läkarutbildningen.
Katarina Bernhardsson: Medicinsk humaniora på läkarutbildningen – hur kan det se ut? –

Under det senaste decenniet har medicinsk humaniora etablerats i Sverige. Det finns idag vid Lunds universitet, Linköpings universitet och Uppsala universitet. Förutom dessa centra finns det en mängd forskare som jobbar inom fältet och som är utsprida på landets olika universitet och högskolor. Med denna formering kan det vara hög tid att fråga sig vilken relation medicinsk humaniora ska ha till medicinen och vad som förenar de humanistiska ämnena som intresserar sig för medicinska humaniora.

Kristofer Hansson, docent i etnologi och lektor vid Institutionen för socialt arbete vid Malmö universitet, bloggpost under rubriken: Medicinsk humaniora tar form:
Medicinsk humaniora tar form –

Läs mer om Katarina Bernhardsson, undervisningsmoment inom medicinsk humaniora, vad studenterna på läkarprogrammet här i Lund själva säger här (och härhärhär och här).

Inlägget postades i

I medierna Utbildning

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Medicinsk humaniora för alla – hösten 2024

Som en motreaktion till höstigt isande vindar kommer här värmande medicinsk-humaniora-event – lite som en yllefilt, fast bättre.

10 oktober – Kunskapskrogen: När verkligheten förvrängs – Om schizofreni (fullbokat, men skriv in er på reservlistan och/eller prenumerera på utskick från Medicinska fakulteten inför nästa ”krog”) Kunskapskrogen | Medicinska fakulteten (lu.se)

16–17 oktober äger Lunds universitets återkommande populärvetenskapliga arrangemang ”Framtidsdagarna” rum på Skissernas Museum i Birgit Rausing salen. Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora är där (förstås). Ingen anmälan behövs – bara kom!

16 oktober kl. 17-18: Svensk översättning av poeten Rückerts “Kindertotenlieder” till Mahlers musik | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (lu.se)

17 oktober ca kl. 13-14.30: Känslan av ett förestående slut | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora

17 oktober ca kl. 15-16.30: Digitala drömmar om evigt liv | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (lu.se)

Smyger med ett tips till, nämligen samtalet den 16 oktober kl. 15.00:
Dynamiska hälsolandskap – att bygga hållbara sjukhusområden för en föränderlig framtid
Framtidsdagarna 2024 | Lunds universitet

21 oktober kl. 17.00-18.00, också på Skissernas Museum (i Birgit Rausing salen), bjuder Pufendorf Institute for Advanced Studies vid Lunds universitet in till AW med tillhörande samtal (på engelska) på temat: Virtual Reality in Heathcare Reality . Ingen anmälan behövs!
Pufendorf & Friends: Virtual Reality in Heathcare Reality | PUFENDORFINSTITUTET (lu.se)

23 oktober kl.14.00-17.10 äger årets Sandblomdag rum på temat: Konst och medicin i krigets skugga. Plats: Aulan, Centralblocket, Skånes universitetssjukhus i Lund. Ingen anmälan behövs!
Sandblomdagen – konst och medicin i krigets skugga | Medicinska fakulteten (lu.se)

7 november 18:00 till 20:00, Fernströmsalen, Forum Medicum, Sölvegatan 19,bjuder enheten för Medicinens historia in till ett seminarium: Forskning bortom etikens gränser – Reflektioner från granskningen av Paolo Macchiarini
Forskning bortom etikens gränser – Reflektioner från granskningen av Paolo Macchiarini | Medicinens historia (lu.se)

Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora kommer att anordna ett av sina omtyckta ”Afternoon Tea” för lärare, utbildnings- och programansvariga med flera, som är nyfikna på ämnet medicinsk humaniora och hur det kan implementeras i utbildningssammanhang. Nästa tillfälle: 19 november på Forum Medicum. Mer information kommer i vårt kalendarium:
Kalendarium | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (lu.se)

5 december under seneftermiddagen planerar vi ett öppet seminarium med titeln ”Hela Människor” där författaren till boken med samma namn, Cecilia Riving, samtalar med kollegor vid Lunds universitet. Plats: Utblicken, Forum Medicum vån 16, Sölvegatan 19. Mer information kommer i vårt kalendarium:
Kalendarium | Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora (lu.se)

Inlägget postades i

Event Medarbetare Verksamhet

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Vad händer om…

Mia-Marie Hammarin och Pia Dellson sitter utomhus.
Mia-Marie Hammarlin o Pia Dellson. Foto: Åsa Hansdotter

… man rekryterar personer med olika bakgrund, kompetenser, kunskaper och förmågor och sätter dem i ett organisatoriskt sammanhang? Ni som läser den här bloggen vet. Interdisciplinära samtal uppstår, fördjupad förståelse uppnås och ny forskning publiceras! Idag kom LUM – Lunds Universitets Magasin – vår omtyckta personaltidning ut och i den hittar vi en artikel om Pia Dellsons och Mia-Marie Hammarlins forskningssamarbete. Det samarbetet resulterade i somras i en vetenskaplig artikel i den ansedda tidskriften Journal of Medical Humanities. Hade den här forskningen blivit gjord och artikeln blivit så bra om Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora inte funnits?

Artikel i LUM: Författare Åsa Hansdotter
Familjetragedin blev forskning

Artikel i Journal of Medical Humanities. Författare: Mia-Marie Hammalin och Pia Dellson.
A Dialogue about Vaccine Side Effects: Understanding Difficult Pandemic Experiences

Inlägget postades i

I medierna Medarbetare Projekt

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ny artikel i Vetenskap & Hälsa

Idag publiceras den första artikeln av flera i Vetenskap & Hälsas senaste tema: “Tillfreds med livet”. Artikeln handlar – enligt rubriken i alla fall – om de viktiga mjuka värdena i livet. I artikeln intervjuas BRCMHs egen centrumledare, Martin Garwicz. Han är också en av tre koordinatorer i Lunds universitets samverkansinitiativ ERiCi: Existentiell resiliens – kontemplation, estetik och medkänsla (som ni kunnat läsa om tidigare här). Inte konstigt att Vetenskap & Hälsa vill intervjua honom när det handlar om faktorer som kan bidra till att vi är – eller blir – tillfreds med livet.

I artikeln går Martin inte enbart in på “livet”. Han talar också om viktiga värden i vården, något som såväl samverkansinititativet som Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora fokuserar på. Martin är övertygad om att arbetsplatser kan tjäna på att implementera fler så kallade mjuka värden för att skapa mer resilienta arbetsplatser:

“Man har rationaliserat bort de så kallat mjuka värdena på arbetsplatserna för att de ses som lyx – överflödiga och inget man har tid med. Men man bör fråga sig om de är så mjuka för de har faktiskt hårda effekter. Om du driver din personal i en alltmer slimmad organisation så kanske du tjänar på det i stunden men vad händer på sikt när de inte orkar längre?”

Läs artikeln Mjuka värden viktiga för ett hållbart liv – Vetenskap och Hälsa (vetenskaphalsa.se) i sin helhet (öppnas i nytt fönster).

Det är inte första gången Vetenskap & Hälsa intresserar sig för Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora: Se detta blogginlägg om deras vällyssnade poddavsnitt med Katarina Bernhardsson, bitr. centrumledare.

Vill du veta mer om Vetenskap & Hälsa? Besök deras webbplats (öppnas i nytt fönster): Vetenskap och Hälsa – Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne (vetenskaphalsa.se)

Vill du veta mer om Samverkansinitiativet ERiCi? Läs mer på Lunds universitets webbplats (öppnas i nytt fönster): Existentiell resiliens | Lunds universitet

Inlägget postades i

I medierna Projekt

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Lästips!

Det ryktas om att solen och vårvärmen äntligen är på väg. Träden längs med Kunskapsstråket i Lund – alias Sölvegatan – står redo att slå ut i blom. Vilken dag som helst nu. Och jag anar att bloggläsarna satsar på att tillbringa kommande helger och röda dagar med att ta hand om trädgårdar eller få i ordning båtar eller så. Jag vet vad jag kommer att göra. Jag kommer att fortsätta att läsa Sjuk doktor: Tio läkare berättar (Red: Jonathan Wistrand, förord av PC Jersild, Fri tanke förlag). Det är alltså den fantastiske Jonatan Wistrand som, förutom att forska och jobba som ST-läkare, ansvara för uppdragsutbildning kurser för andra ST-läkare och bidra till verkligt meningsfylld samverkan, också varit redaktör för den här läsvärda boken.

Den har redan uppmärksammats – av Läkartidningen, av Sveriges Radio och nu senast på Medicinska fakultetens internwebb.

Inlägget postades i

I medierna Medarbetare

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Professor Simon Kitto på besök

När man arbetar interdisciplinärt ”på riktigt”, måste man ibland djupdyka ner i begrepp, definitioner, modeller, metoder och forskningstraditioner man annars inte jobbar med eller i. ”Olika perspektiv, olika aspekter, olika ansatspunkter” är vardagsmat vid våra team-möten och diskussionerna blir alltid otroligt givande. Samarbetet mellan olika vetenskapliga discipliner har fungerat utmärkt hos oss, delvis på att vi har de medarbetarna vi har (lyhörda, nyfikna, prestigelösa och vansinnigt smarta), delvis för att vi inte ryggar när det blir svårt eller när vi inte fattar. Vi har gott självförtroende här på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora, inte tu tal om saken. Det är då vi kallar in någon utifrån för en ”reality check”. Javisst, vi har ju höstens utvärdering av centrumet att titta på – den gav oss värdefulla rekommendationer och perspektiv som vi redan börjat omsätta. Men vi ville ha en annan ”kritisk väns ögon” på oss.

Professor Simon Kitto (i vanliga fall professor vid universiteten i Ottowa och Toronto, Kanada, just nu gästprofessor vid NTU, Shanghai, Kina) skulle ändå vara i Finland ett tag, så vi beslöt oss för att ta hit honom till Lund. Under tre dagar med fullt program träffade han medarbetare vid BRCMH, affilierade forskare till BRCMH och representanter från MedCUL (Medicinska fakultetens Centrum för Undervisning och Lärande) och fick komma med feed-back och goda råd. Vi fick också tillfälle att tanka av honom de trender han ser i omvärlden som kan vara av intresse för medicinsk humaniora i Sverige och han delade också generöst med sig av upparbetade nätverk vi kan ha nytta av.

Läs mer om Simon Kitto i en konferens-presentation från 2023 (på engelska, öppnas i nytt fönster)

Simon var rätt tagen av att dagarna var så fullmatade, men uttryckte uppskattning både för innehållet i det vi gör och för vår ”centrummodell”. Han, liksom vi, ser ju också en potential för utökat samarbete med MedCUL!

Läs mer om MedCULs uppdrag och verksamhet på deras webbsidor (öppnas i nytt fönster)

Inlägget postades i

Organisation Projekt

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg