Professor Simon Kitto på besök

När man arbetar interdisciplinärt ”på riktigt”, måste man ibland djupdyka ner i begrepp, definitioner, modeller, metoder och forskningstraditioner man annars inte jobbar med eller i. ”Olika perspektiv, olika aspekter, olika ansatspunkter” är vardagsmat vid våra team-möten och diskussionerna blir alltid otroligt givande. Samarbetet mellan olika vetenskapliga discipliner har fungerat utmärkt hos oss, delvis på att vi har de medarbetarna vi har (lyhörda, nyfikna, prestigelösa och vansinnigt smarta), delvis för att vi inte ryggar när det blir svårt eller när vi inte fattar. Vi har gott självförtroende här på Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora, inte tu tal om saken. Det är då vi kallar in någon utifrån för en ”reality check”. Javisst, vi har ju höstens utvärdering av centrumet att titta på – den gav oss värdefulla rekommendationer och perspektiv som vi redan börjat omsätta. Men vi ville ha en annan ”kritisk väns ögon” på oss.

Professor Simon Kitto (i vanliga fall professor vid universiteten i Ottowa och Toronto, Kanada, just nu gästprofessor vid NTU, Shanghai, Kina) skulle ändå vara i Finland ett tag, så vi beslöt oss för att ta hit honom till Lund. Under tre dagar med fullt program träffade han medarbetare vid BRCMH, affilierade forskare till BRCMH och representanter från MedCUL (Medicinska fakultetens Centrum för Undervisning och Lärande) och fick komma med feed-back och goda råd. Vi fick också tillfälle att tanka av honom de trender han ser i omvärlden som kan vara av intresse för medicinsk humaniora i Sverige och han delade också generöst med sig av upparbetade nätverk vi kan ha nytta av.

Läs mer om Simon Kitto i en konferens-presentation från 2023 (på engelska, öppnas i nytt fönster)

Simon var rätt tagen av att dagarna var så fullmatade, men uttryckte uppskattning både för innehållet i det vi gör och för vår ”centrummodell”. Han, liksom vi, ser ju också en potential för utökat samarbete med MedCUL!

Läs mer om MedCULs uppdrag och verksamhet på deras webbsidor (öppnas i nytt fönster)

Inlägget postades i

Organisation Projekt

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *