Miljoner till narrativ medicin

Tack vare en generös donation från Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora, får projektet Narrativ medicin – berättelser och berättande i medicinsk utbildning och klinisk praktik en lånsiktig finansiering! Glädjen är förstås total, stoltheten vet inga gränser. Äntligen kan projektgruppen, detta guldgäng, förverkliga ambitionerna.

Narrativ medicin – vad är det då?

Narrativ medicin är ett växande forskningsfält som undersöker berättandets och berättelsers förekomst och funktioner inom det medicinska området. Med sin inriktning mot den kliniska praktiken erbjuder narrativ medicin viktiga verktyg för att stärka empati och medkänsla i mötet mellan vårdande och vårdad. Det här föreslagna forskningsprojektet utmärker sig genom att kombinera och integrera teoriutveckling och grundforskning i narrativ medicin med em­piriska insatser inom vården och vårdutbildningar, för att därigenom förnya fältet och förståelsen av berättelsers roll i vårdmöten. Genom att etablera en långsiktig forskningsmiljö vid Huma­nistiska fakulteten befäster vi Lunds universitets position som ett ledande svenskt och skan­dinaviskt centrum för narrativ medicin – en nod för framtida forskning, utbildning och samarbete – samt bidrar till fältets vidare internationella utveckling.

Med sin förankring i mötet mellan humaniora och medicin har narrativ medicin en central betydelse för framtidens vårdprofessioner och utbildningar. Projektet kommer att fördjupa och vidareutveckla denna potential genom att belysa berättandets och berättelsers avgörande roll i dessa sammanhang. Trots viktiga framsteg finns kunskapsluckor och forsknings­behov inom fältet: Dess teoretiska grund behöver stärkas, förståelsen av de processer och mekanismer som ligger bakom berättelsers verkan fördjupas och den interdisciplinära bredden över fakultetsgränserna kan vidgas. Det saknas mer omfattande studier som integ­rerar narratologisk teori med empiriska satsningar i kliniska miljöer. Vårt projekt svarar mot detta behov och är nydanande genom sin unika kombination av litteraturvetenskapligt grundad teoriutveckling, tvärvetenskaplig forskning och empiriska insatser inom vård och vårdutbildningar. Med sina tre integrerade delar kommer det öppna för ny och förbättrad för­stå­el­se av hur narrativ medicin kan tillämpas i vårdpraktiken, med fokus på långsiktiga effekter och interdisciplinärt samarbete.

Projektets syfte

Projektets syfte är att förnya forskningsfältet narrativ medicin genom att kombinera humanistisk och litteraturvetenskaplig grundforskning med tvärvetenskapliga perspektiv och empirisk praxis, och därigenom bidra till fältets teoretiska utveckling och praktiska tillämpning. Vi hoppas kunna skapa en profilerad och varaktig forskningsmiljö för narrativ medicin vid Humanistiska fakulteten och därmed positionera Lunds universitet som en framtida svensk ledande aktör inom narrativ medicin med internationell räckvidd. Projektet kommer samtidigt stärka den humanistiska dimensionen av BRCMH:s uppdrag i medicinsk humaniora med fokus på empati och medkänsla i olika vårdmöten.

Projektet består av tre integrerade delar:
1) att bidra till teoretisk och metodisk förnyelse inom narrativ medicin genom en forsknings-monografi med avsikt att skapa ett standardverk för narrativ medicin med sin kliniska förankring i svensk och skandinavisk hälso- och sjukvård

2) att genomföra ett brett upplagt empiriskt projekt inom olika vårdverksamheter och vård­utbild­ningar med fokus på läsande och skrivande, där vi utprövar olika metoder av kreativt/reflekterande skrivande och varianter av så kallad shared reading

3) att utifrån resultaten från projektets olika delar förutsättningar för tvärvetenskaplig innovativ etablering av en stark forskningsmiljö i narrativ medicin vid Lunds universitet, där forskare från olika fakulteter och discipliner samverkar i en större forskningsantologi som publiceras inter­natio­nellt.

Projektgruppen

Projektgruppen är sammansatt strategiskt för att, med sin förenade expertis inom litteraturveten-skap, narrativ medicin, kreativt skrivande och shared reading, bygga en stark och långsiktig forskningsmiljö inom fältet. Kärngruppen består av en projektledare och två projektmedlemmar, vilka samtliga är anställda vid ämnet Litteraturvetenskap på Språk- och litteraturcentrum. Dessa forskare har olika bakgrunder men formar tillsammans ett stabilt etablerat team vid en gemensam institution. Det finns därtill ett flertal övriga forskare med anknytning till narrativ medicin vid Språk- och litteraturcentrum och den vidare akademiska miljön vid HT-fakulteten och LU, vilket ger utmärkta förutsättningar att bygga en livskraftig successivt breddad forskningsmiljö. På längre sikt har projektgruppen ambitionen att utveckla ett slagkraftigt forskningsprogram som kan ansöka om och erhålla ERC-bidrag.

Varmt tack till Birgit Rausing Stiftelse för Medicinsk Humaniora för att ni möjliggör denna satsning!

Inlägget postades i

Donationen Projekt

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *