Hur det började

Photo: M. Henry/unsplash

Under tidigare blogginlägg har ni kunnat läsa om vad det är Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora gör inom utbildning (läkarprogrammet) och hur det tagits emot av studenter genom tiderna. Varför valde vi att börja blogga om det och inte om vad Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora egentligen är och hur centrumet uppstod?

Faktum är att det var just ”Medicin som humaniora” på läkarprogrammet som fick studenterna att se att humaniora är avgörande för att förstå andra perspektiv i mötet med patienter, anhöriga och på den egna yrkesrollen (och den egna identiteten), det vill säga avgörande i mötet mellan vårdad och vårdande. Men också vår donator, Birgit Rausing, såg det.

2017 erhöll Medicinska fakulteten ett rejält startkapital för att kunna fortsätta med den omtyckta kursverksamheten på läkarprogrammet. Och så, hösten 2020, mitt i pandemiskt mörker, meddelades det att 76 miljoner kronor doneras från Birgit Rausing stiftelse för medicinsk humaniora till Lunds universitet. Gåvan blev ett generöst startkapital till ett nytt kunskapscentrum med uppgift att utveckla och profilera medicinsk humaniora inom utbildning, forskning och samverkan, inom och utanför Lunds universitet.

I en intervju har Birgit Rausing beskrivit sina tankar:

”Inspirerad av den verksamhet som har initierats och utvecklats av litteraturprofessor Anders Palm har jag länge närt en önskan om att framhäva humanioras betydelse inom vården. Nu mer än tidigare har många insett hur viktigt det är att förstå sambandet mellan humaniora och medicinsk vetenskap och praktik och därmed kunna synliggöra dess samhällsnytta. Genom bildandet av en stiftelse med syfte att stödja detta kunskapscentrum önskar jag att vi kan visa på den roll humaniora har att spela för att man skall se hela människan i mötet och bemötandet i vården.”

Inlägget postades i

Donationen

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *