Utvärderingsdags

Ian Schneider/unsplash

Som vanligt har den här terminen vid Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora varit fylld av aktiviteter inom forskning, samverkan och utbildning. Som vanligt har det under terminen tillkommit saker vi inte förutsett, de allra flesta har varit sådant som vi aktivt glatt oss åt. Andra – not som much.

En sak som vi kunnat förutse och som vi förberett oss inför var arbetet med en självutvärdering. Ja, för det är redan dags (allt enligt centrumets föreskrifter) att utvärdera Birgit Rausing Centrum för Medicinsk Humaniora. Utvärderings/bedömningskriterierna blev beslutade i februari, utvärderarna utsågs i mars, självutvärderingsrapporten var klar i april (och vi hann stämma av innehållet med ”kritiska vänner” och våra medarbetare, vilket var otroligt värdefullt), de tre utvärderarna fick den den 5 maj, de ska lämna sin utvärdering till vår styrelse i slutet av september. Snabba ryck, alltså.

Strukturen i vår självutvärdering bygger på bedömningskriterierna (ingen överraskning). Bedömningskriterierna är hämtade från centrumets föreskrifter och det är också föreskrifterna som ligger till grund för centrumets nuvarande verksamhetsplan. Det blev alltså naturligt för oss att skriva delar av rapporten som en uppföljning och utvärdering av vår verksamhetsplan. Vi visste ju att vi jobbat på bra, men det jag fylldes av en inre tillfredsställelse när vi kunde ”checka av” det ena leveransmålet efter det andra. Och se att vi förflyttar oss i helt rätt håll givet effektmålen.

I en arbetssituation där allt är komplext, där tiden aldrig riktigt tycks räcka till, där ambitionsnivån ständigt ligger över vad som är realistiskt, då blir det nästan en lättnad att följa en checklista och kunna sätta den där bocken i rutan = ”klart”.

Jag har under mina dryga 20 år inom universitetsvärlden kunnat se en enorm ökning av just checklistor och system. Ibland är de ovärderliga. Ibland verkar de ha kommit till som en (1) lösning på problem – check, check, check, bra, löst, moving on. Men om vi inte tillåter tid för samtal, reflektion och lyssnande på inspel från flera olika håll (inte enbart inifrån den egna filterbubblan), då är inte problemet löst fullt ut. I vår utvärderingsrapport har vi alltså valt att göra flera olika ”SWOT-analyser” (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) som kan hjälpa oss att navigera rätt som centrum även i framtiden, tillexempel när vi skriver nästa verksamhetsplan eller kompetensförsörjningsplan. För tänk om framtida verksamhet, inklusive prioriteringar av olika slag, och framtida rekrytering skulle bli enbart checklistor vi bara bockar av. Ryyyys, nej, vår självvärdering visade oss, med all önskvärd tydlighet, att vår framgång beror på att vi omsätter tvärvetenskapliga perspektiv, på riktigt.

Bloggen tar ett sommaruppehåll nu, välkomna tillbaka i slutet av augusti!

Tolkning av bild: Rabatt som inte följt en checklista, utan låtit många olika fröer gro.

Inlägget postades i

Organisation Verksamhet

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *